Wat is osteopathie?
Met zeer uiteenlopende (lichamelijke) klachten kunt u terecht bij een osteopaat. Veel klachten die u soms allang min of meer geaccepteerd heeft kunnen effectief worden behandeld. Soms met een kort traject, soms met een enkele behandeling! In andere gevallen is verlichting het hoogst haalbare. Maar hierbij kunnen heftige pijnklachten vaak enorm verminderd worden. De ’totaalaanpak’ van de osteopaat en zijn vermogen om elke casus met een anatomisch en fysiologisch zeer goed onderbouwde denkwijze te benaderen zorgt ervoor dat problemen vanuit allerlei hoeken kunnen worden bekeken en behandeld.
Een voorbeeld: klachten in armen en vingers hebben vaak een oorzaak bij de nek, en kunnen o.a. bijvoorbeeld een mechanische, een zenuw of een bloedcirculatie oorzaak hebben. Alle drie zijn vaak te behandelen door de osteopaat. Die dan In eerste instantie vaak naar de zone van de nek en de sleutelbeenderen zal kijken. Maar nek-dysfuncties kunnen ook weer een compensatie van een ander probleem zijn. Bijvoorbeeld een verminderde mobiliteit in de onderrug of het bekken. Maar hoe komt dit dan? Een zwangerschap, een sedentaire levensstijl, een minder functionerende nier, darmen die niet hun volledige bewegingsvrijheid hebben, een te hoge zuurgraad door verkeerd eten (en bewegen) of een voedsel intolerantie etc.
Elke patiënt brengt dus zijn eigen ‘puzzel’ mee. Het zoeken naar de juiste oplossing en het lichaam door manipulaties te instrueren is de uitdaging voor de osteopaat. Eigenlijk begeleidt hij het lichaam in zijn zelfherstellend vermogen om tot een (fysieke) staat te komen waarbij openheid en beweging de sleutelwoorden voor het lichaam zijn.
Ook dit wil ik even uitleggen: Osteopathie is niet zweverig! Integendeel, osteopathie is juist buitengewoon pragmatisch en altijd anatomisch en fysiologisch onderbouwd. Bij beweging gaat het over de beweging van alles! Gewrichten, organen, botten, vliezen, membranen, vloeistoffen, zenuwbanen, circulatieweefsels, de hersenen…alles! Wanneer een structuur of onderdeel niet zijn volledige openheid/bewegingsvrijheid heeft wordt zijn functie minder. Dit geldt van micro-niveau tot de mens als geheel. Het gevolg is dat andere structuren of onderdelen moeten gaan compenseren. Nou is het lichaam een meester in compenseren, maar er zijn grenzen. Wanneer deze grenzen overschreden worden ontstaan er klachten maar vaak gaan deze klachten weer weg wanneer het lichaam wordt geholpen met het wegnemen van de oorzaken van het compensatiegedrag…en dat is dus het werk van de osteopaat.
Dit filmpje van de CAO (Canadian Academy of Osteopathy) geeft een heldere beschrijving in anderhalve minuut.