Wie ben ik...

Mijn naam is Joris Pardoel (D.O.-M.R.O.), geboren en getogen in Leiden. Waar ik nu ook weer woon met mijn vrouw en 2 jonge kinderen. Een flink aantal jaren heb ik hier als bewegingstherapeut, en lifestyle coach gewerkt. Toen zo’n tien jaar geleden een buitenlands avontuur zich aandiende, hebben we deze mogelijkheid omarmd en zijn we (toen nog met z’n tweeën) naar Parijs vertrokken. 

Terwijl mijn eega overladen werd met werk, ben ikzelf weer aan de slag gegaan als bewegingstherapeut en lifestyle consultant. Maar bovenal ben ik een jaar Frans gaan leren. Met een (toen nog) gemankeerd vocabulaire maar een overdosis wilskracht en motivatie ben ik daarna begonnen aan een studie osteopathie. Eindelijk! Al jaren speelde ik met de gedachte om deze studie te starten. Maar in Nederland vond ik de ‘value-for-money’ minder interessant: weinig lesuren, 5 à 6 jaar lang, jaarlijks 7 weekeinden les, om uiteindelijk een equivalent van een bachelor te verkrijgen. Voor mij maakte dit de Nederlandse opleiding onvergelijkbaar met de voltijds opleiding in Frankrijk.* Deze duurt ook 5 jaar maar heeft 4 tot 5 keer zoveel lesuren (ongeveer 5000). En daarnaast een RNCP 1 status, dat is een equivalent aan een 5 jarige Master. Daarom besloot ik het gesprek aan te gaan met mijn omgeving en een proefballonnetje op te laten hoe zij er tegen aankeken als ik een vijf jarige voltijds studie zou beginnen.

Uiteindelijk heb ik groen licht gekregen en heb ik me vol overgave op mijn studie gestort. Vijf jaar lang heb ik een soort kluizenaars bestaan geleid om de zeer veeleisende studie uiteindelijk Cum Laude te volbrengen. Gedurende dit traject werd ik meer en meer gegrepen door het prachtige maar enorm ondergewaardeerde ambt van de osteopaat. Ik heb met zeer vooraanstaande osteopaten mogen werken die met veel passie hun kennis aan me hebben overgedragen.  De zeer positieve feedback die ik eerst kreeg van leraren en later van patiënten en andere zorgverleners hebben me veel vertrouwen gegeven. Het is elke dag weer een uitdaging, maar vooral een voorrecht om osteopaat te zijn. 

Als scriptieonderzoek heb ik mogen samenwerken met een vijftien jarig meisje met een hersenverlamming. Gedurende ruim een half jaar heb ik haar behandeld met het doel haar kwaliteit van leven te verbeteren (in alle aspecten). De methode die ik hierbij heb ontwikkeld, doorbordurend op het werk van Evelyne Soyez-Papiernik, heeft verbluffende resultaten gegeven. Voor de duidelijkheid: Uiteraard heeft zij nog steeds haar hersenverlamming. Maar haar spierspanningen, haar manier van lopen , haar gewrichts– mobiliteit, haar manier van schrijven  en vele andere aspecten zijn spectaculair verbeterd. In Nederland zal mijn onderzoek hierin worden uitgebreid. En wordt mijn methode gefinetuned.

Ik heb veel geluk gehad  met prachtige stages en werkplekken in drie Franse ziekenhuizen op de afdelingen: Kraamafdeling/Neonatologie, Reumatologie, ‘Wervelkolom’ en de Pijnpolie in het gigantische CHR te Orléans. De afdeling Reumatologie en Urologie in het sjieke Institute mutualiste Montsouris en een rol van ‘vliegende keep’ in Hopital Max Fourestier. Naast de ziekenhuis patiënten  kwam ook het ziekenhuispersoneel in grote getale op de osteopathie behandelingen af. Daarnaast heb ik zeer veel ervaring opgedaan bij verschillende sportbonden, sportclubs, klinieken in Parijs, Gennevilliers en Poissy. Ik heb extra opleidingen genoten in o.a. advanced cranial osteopathy, ‘pré-orthodontistisch’ werk en unieke scholing en kennis qua neuropediatrie.

Eind 2019 vonden wij het tijd om de kinderen hun schoolcarrière in Nederland te laten vervolgen en zodoende zijn we in het najaar van 2019 weer terug verhuisd naar Leiden. Fijn om weer terug te zijn bij vrienden, familie, mijn geliefde steden Leiden en Den Haag en…niet onbelangrijk: het strand en de duinen. Nu aan de slag om hier mijn praktijk op te bouwen.  

Ik ben ervan overtuigd dat osteopathie in Nederland eenzelfde groei kan maken en eenzelfde erkenning kan krijgen als in Frankrijk, Engeland en Zwitserland. In mijn ogen is het daarom belangrijk dat Osteopathie gesteund moet worden door wetenschappelijk onderzoek. Vanaf de verse start in Nederland (februari 2020) zal ik dan ook meewerken aan verschillende wetenschappelijke projecten binnen de osteopathie. De publicaties zullen ter zijner tijd als link beschikbaar zijn op deze pagina. 

* Met deze opmerking wil ik geenszins zeggen dat de opleidingen tot osteopaat in Nederland niet van goede kwaliteit zouden zijn. Ik beargumenteer alleen mijn eigen beweegredenen.